Header Ads

Tips Masak Kurma Sihat dan Sedap - Slot Brain-Gut Connection (BGC)

Resipi ini kurma versi lain tau bukan yang warna kelabu guna serbuk itu, kurma ini lebih kepada masakan kurma versi VEGAN, guna sayur sahaja dan paste semua buat sendiri dan hasil kurmanya lain dari yang lain

Tak kisahlah korang vegan ke herbivor ke carnivore ke..hehe sekali sekala boleh cuba masakan yang lain dari yang lain kan...Ok, jom!

Tips Masak Kurma Sihat dan Sedap - Slot Brain-Gut Connection (BGC)


RESIPI MASAK KURMA VERSI VEGAN SAYUR SAHAJA

Ok, teknik ini kita namakan sebagai stew sebab kita akan potong sayur-sayuran kecil-kecil.

BAHAN-BAHAN UTAMA

Potato (ubi kentang)
Lobak merah
Green peas (yang frozen lagi bagus dari yang dalam tin)
Kacang panjang 
Tomato
Bunga kubis
*Daun ketumbar (untuk hirisan hiasan)

BAHAN TUMISAN

Jintan manis (fennel seeds)
Daun bay
Kayu manis
Buah pelaga
Bunga cengkih
Halia
Bawang putih
Bawang merah
Cili hijau/cili padi


BAHAN SPICES / SERBUK

Serbuk jintan putih (cumin)
Serbuk kunyit
Serbuk cili
Serbuk biji ketumbar

BAHAN PASTE KURMA

Kelapa parut
Kacang gajus
Roasted kacang dal putih (optional)

CARA MASAK (step by step)

Guna periuk claypot/periuk tanah masakan lagi sedap

Masukkan minyak secukupnya jangan terlalu banyak 

Tumis jintan manis DAHULU (jangan bagi hangit biar minyak ada bubble up)

Bila minyak dah start bubble up (sekejap sahaja), masukkan daun bay, kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih (jangan bagi hangit sebab nanti pahit)

Masukkan bawang merah dulu, biar caramelized sedikit dahulu (potong bawang besar-besar sedikit/ mayang)

Masakkan dahulu sehingga masak warna jadi golden brown sedikit

Masukkan bawang putih dan halia (ditumbuk sekali) dan masukkan cili hijau

Masukkan tomato (sebagai natural umami), jadi masakan sihat TAK PERLU GUNA MSG atau seumpamanya!

Masukkan serbuk kunyit setengah sudu kecil

Masukkan serbuk jintan putih 1 sudu kecil

Masukkan serbuk ketumbar 1 sudu besar

Masukkan serbuk cili powder 1 sudu besar

Kacau sampai sebati

Masukkan potato, lobak merah (sama banyak) - sayur yang jenis lambat masak

Masukkan air stok sayur/air biasa

Biarkan potato dan lobak merah empuk 

Masukkan 1 sudu teh kecil garam (untuk bagi rasa pada potato dan lobak merah)

Tutup periuk biarkan semua masak

UNTUK BUAT PASTE KURMA

  • Kelapa parut setengah cawan, kacang gajus mentah lebih kurang 5 biji, roasted kacang dal warna putih (optional), air sedikit = kisar semua dengan blender sampai texture smooth, jangan tambah terlampau banyak air, cuma untuk bagi senang blend, kalau banyak air jadi tak ok, masalah.

Pastikan potato dan lobak merah sudah empuk

Masukkan paste kurma blend itu tadi ke dalam periuk

Masukkan kacang panjang, bunga kubis, kacang green peas (sayur yang jenis cepat masak) lebih kurang 4-5minit jangan masak lama sebab nanti akan berminyak.

Tutup periuk, biarkan sampai masak sedikit. JANGAN OVERCOOKED!

UNTUK HIASAN

  • Hirisan daun ketumbar (tak perlu daun kari)

Bila dah masak, TUTUP API sebelum masukkan  garam (tips)

Rasa dan letak garam cukup rasa anda.

Tabur hirisan daun ketumbar sebagai hiasan

SIAP!

* Boleh makan dengan capati, roti naan, nasi, roti canai dan sebagainya.

ANTARA SAYUR LAIN YANG BOLEH DIMASUKKAN...

Cendawan kepala monyet (sebagai pengganti daging sebab rasa macam ayam)
Jagung

S E L A M A T    M E N C U B A!

Tiada ulasan

Copyright© (2018-2020) Nazeerah. All Rights Reserved.. Dikuasakan oleh Blogger.